Ciasteczka
z brązowego cukru


Składniki:
150 gm niesolonego masła
1 1/4 szklanki ciemnobrązowego cukru
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej.
1/4 łyżeczki soli.
3 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka drobno startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki goździków zmielonych
3/4 łyżeczki imbiru w proszku suszonego
1/2 łyżeczki nasion anyżu w proszku
1/2 łyżeczki drobno zmiażdżonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:

  1. Ręcznym mikserem elektrycznym zmiksuj cukier i masło, aż staną się
    jasne i puszyste. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj.
    Przesiej razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj to i
    przyprawy do śmietanki i ubij, aż się po prostu połączą. Nie przepracowuj
    ciasta. Jeśli ciasto jest lepkie, dodaj trochę mąki. Jeśli ciasto wydaje się
    suche, dodaj łyżeczkę mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  2. Uformuj ciasto w dysk, przykryj je folią spożywczą i przechowuj w
    lodówce przez około kilka godzin (lub przez noc), aby ułatwić tworzenie
    wzorków. Podziel ciasto na dwie części i pracuj z jedną porcją na raz.
    Lekko posyp powierzchnię roboczą i wałek do ciasta mąką i rozwałkuj
    ciasto równomiernie na grubość 1/4 cala. Następnie użyj naszego wałka z
    grawerem do stworzenia swojego ulubionego wzoru.
  3. Użyj foremek do wycięcia ciastek.
  4. Następnie piecz je w temperaturze 180 ° C (350 ° F) przez 10–15 minut,
    aż brzegi ciastek będą wyglądać, jakby się zarumieniły. Musisz być
    ostrożny, ponieważ ciasto na ciasteczka jest brązowe.
  5. Niech ciastka całkowicie ostygną. Będą nieco miękkie, gdy będą ciepłe,
    ale staną się twardsze, gdy ostygną. Przechowuj je w szczelnych
    pojemnikach.
0
Right Menu Icon