

Pieczemy Ci wspaniałą stronę!
Może ciasteczko w międzyczasie?
Może ciasteczko w międzyczasie?
Wysyłka w 1-2 dni
Darmowa dostawa od 150 zł
30 dni na zwrot
Trudność:
Pierniki kokosowe to świetna propozycja dla miłośników kokosa i domowego wypieku. Ich przygotowanie nie wymaga miksera ani specjalistycznych składników, a efekt zadowoli nawet wymagających smakoszy. Legalne Wałki, nadadzą im efektowny wygląd, idealny na prezent lub świąteczny stół.
175–190 g mąki pełnoziarnistej
175–190 g mąki pszennej
120 g cukru
120 g wiórków kokosowych
1 jajko
80 g wody
50 g masła
W rondelku połącz cukier i wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Powstały syrop odstaw do ostygnięcia – najlepiej do temperatury pokojowej.
Do przestudzonego syropu dodaj wiórki kokosowe, a następnie masło i jajko. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Dodawaj mąkę partiami – najpierw pełnoziarnistą, potem pszenną. Ilość mąki możesz dostosować w zależności od konsystencji ciasta – powinno być gładkie i elastyczne, ale nie klejące.
Rozwałkuj ciasto na grubość około 3-5 mm na lekko oprószonym mąką blacie.
Użyj grawerowanego wałka do ciastek, mocno dociskając, aby odcisnąć wzór na całej powierzchni.
Wytnij ciasteczka za pomocą foremek.
Przenieś pierniki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ułóż uformowane pierniki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C w trybie góra-dół (bez termoobiegu) przez około 20 minut.
Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika – pierniki powinny być lekko złociste, ale nie przesuszone.