

Pieczemy Ci wspaniałą stronę!
Może ciasteczko w międzyczasie?
Może ciasteczko w międzyczasie?
Wysyłka w 1-2 dni
Darmowa dostawa od 150 zł
30 dni na zwrot
Trudność:
Te pierniki z miodem i mąką durum to wyjątkowa wariacja na bazie klasycznego przepisu. Delikatnie twardsze, bardziej kruche, z pięknym nadrukiem uzyskanym dzięki grawerowanemu wałkowi. Aromatyczne, dekoracyjne i pełne świątecznego smaku – idealne na prezenty i do kawy. Spróbuj tej nowoczesnej wersji tradycyjnych pierników!
100 g miodu
100 g cukru
50 ml wody
1–2 łyżeczki przypraw do piernika (np. cynamon, imbir, goździki)
40 g mąki z pszenicy durum
90 g mąki pszennej typ 1C
100 g masła
1 jajko
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
350–400 g mąki z pszenicy durum (do zagniatania)
W rondlu połącz miód, cukier i wodę.
Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści i syrop zacznie delikatnie bulgotać.
Zdejmij z ognia, dodaj przyprawy i wymieszaj.
Odstaw na 3–6 minut, aż syrop osiągnie co najmniej 70°C.
Dodaj do syropu obie mąki (durum i pszenną typ 1C) i szybko wymieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki. Masa powinna przypominać gęstą śmietanę.
Pozostaw do całkowitego ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Do ostudzonego naparu dodaj zmiękczone masło i jajko, wymieszaj.
W osobnej misce połącz pozostałą mąkę durum z sodą oczyszczoną.
Stopniowo dodawaj mąkę do płynnej masy, mieszając i zagniatając do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta.
Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm na lekko oprószonym mąką blacie.
Użyj grawerowanego wałka do ciastek, mocno dociskając, aby odcisnąć wzór na całej powierzchni.
Wytnij ciasteczka za pomocą foremek.
Przenieś pierniki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 160°C (góra–dół, bez termoobiegu).
Piecz przez 15–20 minut, aż ciasteczka będą lekko zarumienione.
Po upieczeniu ostudź na kratce.