

Pieczemy Ci wspaniałą stronę!
Może ciasteczko w międzyczasie?
Może ciasteczko w międzyczasie?
Wysyłka w 1-2 dni
Darmowa dostawa od 150 zł
30 dni na zwrot
Trudność:
Szukasz przepisu na klasyczną, błyszczącą polewę czekoladową, która pięknie pokryje pierniki, ciasteczka lub babeczki? Ta trzy-składnikowa receptura jest prosta, szybka i skuteczna – bez dodatku mleka czy masła.
100 g cukru
50 g (ml) wody
2 łyżeczki alkalizowanego kakao (ciemnego)
W rondelku wymieszaj dokładnie cukier z proszkiem kakaowym.
Wlej wodę i ponownie wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Następnie postaw rondel na średnim ogniu.
Gdy polewa zacznie się gotować, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 2 minuty na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Zdejmij polewę z ognia i lekko przestudź. Gotową polewę rozprowadź na piernikach, ciasteczkach lub innym wypieku.
Wskazówka: Najlepiej pozostawić polane wypieki na powietrzu do wyschnięcia – polewa równomiernie zastygnie i zyska charakterystyczny połysk.
Ta polewa doskonale nadaje się do:
pierników
ciastek korzennych,
muffinek,
babeczek i innych wypieków wielkanocnych lub świątecznych.