

Pieczemy Ci wspaniałą stronę!
Może ciasteczko w międzyczasie?
Może ciasteczko w międzyczasie?
Wysyłka w 1-2 dni
Darmowa dostawa od 150 zł
30 dni na zwrot
Trudność:
Te delikatne ciasteczka z serem wiejskim są nie tylko proste w przygotowaniu, ale i wyjątkowo smaczne. Dzięki połączeniu twarogu, mąki ryżowej i wanilii otrzymasz lekką przekąskę idealną do kawy lub herbaty. Z pomocą Legalnego Wałka nadadzą się też na prezent lub świąteczny stół.
250 g twarogu (ser wiejski)
50 ml oleju słonecznikowego
150 g mąki ryżowej
50 g mąki pszennej
70 g cukru
2 szczypty waniliny
W misce połącz ser wiejski, cukier, olej oraz wanilinę.
Zmiksuj całość blenderem na jednolitą, gładką masę.
Stopniowo dodawaj mąkę ryżową, mieszając.
Następnie wsypuj mąkę pszenną i zagniataj, aż powstanie elastyczne, zwarte ciasto.
Rozwałkuj ciasto na grubość około 3-5 mm na lekko oprószonym mąką blacie.
Użyj grawerowanego wałka do ciastek, mocno dociskając, aby odcisnąć wzór na całej powierzchni.
Wytnij ciasteczka za pomocą foremek.
Przenieś pierniki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 165°C (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 25 minut, aż ciasteczka będą lekko złociste.
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.