

Pieczemy Ci wspaniałą stronę!
Może ciasteczko w międzyczasie?
Może ciasteczko w międzyczasie?
Wysyłka w 1-2 dni
Darmowa dostawa od 150 zł
30 dni na zwrot
Trudność:
Speculoos to aromatyczne, korzenne ciasteczka o chrupiącej strukturze i umiarkowanej słodyczy. Pochodzą z Belgii i Holandii, ale ich smak zdążył już podbić cały świat – szczególnie w okresie świątecznym. Ten klasyczny przepis pozwala odtworzyć ich wyjątkowy smak we własnej kuchni.
150 g masła (miękkiego)
150 g cukru
1 jajko
50 g zmielonych migdałów
2 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki mielonych goździków
½ łyżeczki przyprawy do piernika lub imbiru
½ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
370 g mąki pszennej
4–6 łyżek mleka (w zależności od konsystencji ciasta)
W dużej misce utrzyj miękkie masło z cukrem na jasną, puszystą masę – najlepiej przy użyciu miksera.
Dodaj jajko, mielone migdały, sól oraz wszystkie przyprawy: cynamon, goździki, imbir (lub przyprawę do piernika), kardamon i gałkę muszkatołową. Wymieszaj dokładnie.
Stopniowo, w małych porcjach, wsypuj przesianą mąkę. Mieszaj do momentu, aż składniki się połączą. W razie potrzeby nieco zmniejsz ilość mąki – ciasto powinno być zwarte.
Dodaj 4–6 łyżek mleka i zagnieć sztywne, jednolite ciasto. Owiń je w folię i schładzaj w lodówce przez 30–60 minut.
Rozwałkuj ciasto i wycinaj kształty za pomocą Legalnego Wałka. Świetnie sprawdzą się wzory świąteczne – np. „Szachy Bożonarodzeniowe”.
Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 180°C (góra-dół) przez 10–12 minut, aż się zarumienią.