Ciasteczka imbirowe 🍪🍪
Trudność:
SKŁADNIKI
200-230g mąki
70g masła
100g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka kakao
1⁄2 łyżeczki mielonego imbiru
1⁄2 łyżeczki mielonego cynamonu
1⁄2 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżka miodu
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj przyprawy, przesiej mąkę, dodaj kakao i sól. W innym naczyniu utrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj jajko, płynny miód i wszystko dokładnie wymieszaj.
Połączyć suche i płynne mieszanki i dokładnie zagnieść. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki.
Rozwałkuj ciasto do grubości 5 mm i podsyp mąką. Rozw ałkuj ciasto wałkiem i dobrze dociśnij, aby odcisnął się wzór. Wycinamy kształty i układamy je na blasze do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 C. Piec przez 5-7 minut. Bon appétit!