Przepis na ciasteczka z masłem orzechowym
Trudność:
Ten przepis to petarda!
Ciasteczka z masłem orzechowym i syropem klonowym, a przy okazji piękne wzory na waszych wypiekach!
Musicie go wypróbować! Smacznego!
SKŁADNIKI:
masło orzechowe 100 g
Syrop klonowy 120 g
Mąka pszenna pełnoziarnista 120 g
Sól szczypta
Soda 1/4 łyżeczki
Ciasto jest na około 22 ciasteczka o średnicy 6 cm.
PRZYGOTOWANIE:
1) Masło orzechowe i syrop klonowy wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać sól i sodę oczyszczoną i dokładnie ubić.
2) Do zawiesinowej mieszanki wsypać około 100 gramów mąki i wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, dodać resztę mąki. Skupić się na jego konsystencji. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie płynne. Jeśli przesadzicie z ilością mąki, ciasto będzie się kruszyć lub rozrywać podczas nakładania wzoru.
3) Rozwałkować ciasto na warstwę o grubości około 3-4 mm.
Jeśli macie wzorzysty wałek, posypcie ciasto lekko mąką i nanieście wzór. Wytni ciasteczka za pomocą wykrawaczek lub noża.
4) Ciasteczka wstawić do dobrze nagrzanego do 180 C piekarnika na 5-6 minut.
Ostrożnie! Gorące ciasteczka są bardzo miękkie i łatwo je uszkodzić. Poczekać, aż trochę ostygną na blasze do pieczenia, a następnie po prostu przełożyć je do naczynia i podawać!
Bon Appetit!